Ce inseamna conceptul Crama Haiducilor

29/05/2012

              Bucataria romaneasca este reprezentata in Cluj-Napoca, la cel mai inalt nivel, de restaurantul Crama Haiducilor. Aceasta locatie reuseste sa se impotriveasca prejudecatilor despre ceea inseamna un restaurant romanesc, adaptand ospitalitatea traditionala, concomitent, la exigentele moderne ale industriei si la pretentiile consumatorilor experimentati. Inventivitatea si adaptabilitatea, si ele traditional romanesti, sunt furnizate corespunzator intr-o ambianta cu stergare, vase artizanale si lemn natur, dar la un standard cu care romanul nu prea este obisnuit, coplesit deseori de ideea ca ceea ce este popular trebuie sa fie musai ieftin si de o calitate tolerabila. Ei bine, Crama Haiducilor este locul in care se poate sarbatori o onomastica, dar si organiza o intalnire de afaceri. Este potrivita atat clientului roman, cat si strainului care vrea sa aiba acces la spiritul gastronomic autohton. Spirit care poate fi oricand surprinzator. ”Traista raspopitului”, ”Gustarea cosasului”, ”Piept de pui cherchelit”, ”Sarmalute in vita de vie si varza coapte in oale de lut in cuptorul lui Pintea”, Platoul lui Iancu Jianu, Platoul lui Pintea – carne de berbec, coltet de porc, jumătăţi de pui, mititei, ficat de pui, cârnati afumati, cartofi rantăluiti, ceapă, mamaligă, murături şi sosuri-, tochitură haiducească... meniul abunda in denumiri care de care mai spectaculoase, trecand savorile preparatelor prin filtrul unor asocieri semantice care spun enorm despre traditiile noastre. Daca tine neaparat, clientul poate cere gin tonic sau Cuba Libre, dar ospatarul este mult mai chitit sa serveasca un rachiu de cirese vechi sau unul de pere. Precum in vechile hanuri, deasupra salii de mese de la parter sunt amenajate, pe doua etaje, 6 camere, e drept la standarde un pic diferite de ceea ce ne imaginam ca fiind ”Moara cu noroc” a lui Slavici – ce ziceti de un enorm televizor cu plasma, o baie de vreo 15 mp sau de un fotoliu de masaj?

 

              Artizanul acestui minunat concept nu este altcineva decat domnul Gheorghe Fatol, fostul proprietar al hotelului Rimini din Cluj-Napoca, pe care l-a vandut anul trecut. A pastrat totusi brandul Rimini, sub care functioneaza si Crama Haiducilor. Fire tenace si cu simtul realitatii, dumnealui a intuit la un moment dat lipsa de pe piata clujeana a unui restaurant traditional, de o alta factura decat ”bombele” studentesti, inghesuite prin cine stie ce subsoluri. ”Ideea s-a născut in 2005, cand, fiind proprietarul hotelului Rimini, aveam foarte multi străini care nu se multumeau cu restaurantul hotelului, cautau ceva cu specific romanesc. Oferta clujeana era destul de saraca, astfel incat am gândit acest concept, pe care l-am si inregistrat la OSIM”, ne povesteste domnul Fatol. Ideile au fost puse in practica cu ajutorul unui designer, s-a pus la punct si un meniu cu materii prime naturale, iar succesul a fost imediat si rasunator: in 2007-2008, restaurantul era tot timpul plin. In total, este vorba despre 70 de mese, in restaurantul propriu-zis si pe terasa enorma care il inconjoara. ”Cei care vor sa stea afara vara, sub un acoperis totusi, pot iesi pe terasa, sub foisoare, printre pomi si verdeata”, ne arata proprietarul restaurantului. ”Am adus din Italia tei care aveau deja 5 - 6 m inaltime, ca sa se potriveasca conceptului meu”, isi aminteste dumnealui.

 

            Locatia nu avea niciun farmec fara o crama generoasa, in care se poate petrece in voie, departe de priviri indiscrete. Aceasta crama exista, iar decorul are virtutea de a te transpune intr-un etern romanesc fara echivoc, din care mai lipsesc doar strigatele de veselie ale haiducilor. Strigate pe care le pot scoate la fel de bine oaspetii, transformati pe neasteptate in haiduci, de dragul vremurilor de altadata si poate si al vinului servit aici...

 

         Pe langa acestea, Gradina lui Pintea găzduieşte seri extraodinare în care traditiile culinare se impletesc cu cele ale folclorului. Am gasit aici, cântand live Ansamblul National Transilvania impreună cu Iuliana Bumbar si Dumitru Dobirican personalitati cunoscute la nivel international ca reprezentand dansul si traditiile maramuresene. Dansatorii au interpretat jocuri alese din Maramureş, Lapuş şi Tara Chioarului. Tot aici, pe masa ai gasit: platoul rece haiducesc cu slănină, brânză, tobă, cârnaţ, jumeri, telemea, ceapă, porodici, ruladă cu slănină maramureşeană, pastă de jumări,lapte de bou cu şorici umplut – sorici umplut cu carne tocată-n satâr dat la cuptor uns cu lapte de bou, tocană de purcel maramureseană cu pita caldă de casă, plăcintă cu urdă şi mărar, ţuică de prune.

 
Vizite : 7162
 

Comentarii (2)

Lasa un comentariu

Campurile marcate cu * sunt obligatorii.
Restaurant

Restaurant traditional

A luat fiinta în anul 2005
în Cluj, sub conducerea unui
management cu peste 40 de ani
de experienta în domeniul
hotelier si al
alimentatiei publice...
Evenimente

Evenimente

Crama Haiducilor organizeaza:
- Mese Festive pentru Nunti, Aniversari, Seri Haiducesti;
- Evenimente Business;
- Evenimente Corporate;
- Petreceri private;
Cazare

Cazare

HOTEL DE ****
Pentru un sejur perfect
in Cluj Napoca
va recomandam
o vizita la
CRAMA HAIDUCILOR ...

Cosul meu

Cos de cumparaturi

0 Produse in cos,
in valoare totala de 0 RON